Βρείτε μας: Facebook

Facebook Image

Ο καιρός στην ..

Αρχική Περιοχή

Η κωμόπολη της Προσοτσάνης είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου που καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας και συμπεριλαμβάνει άλλα 20 χωριά . Ο πληθυσμός της , περίπου 4000 κάτοικοι, είναι ένα μείγμα ντόπιων, Μικρασιατών και Ποντίων που ήρθαν με την ανταλλαγή, Βλάχων και Σαρακατσάνων που εγκαταστάθηκαν μόνιμα τον προηγούμενο αιώνα, όταν εγκατέλειψαν τη νομαδική ζωή καθώς και Ηπειρωτών και άλλων Ελλαδιτών που ήρθαν εδώ στα χρόνια της οικονομικής άνθησης του καπνού. Χτισμένη στην άκρη του εύφορου κάμπου του ποταμού Αγγίτη έχει ενδείξεις κατοίκησης από τα προϊστορικά χρόνια αλλά και αργότερα στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους όταν ή περιοχή έγινε κώμη των Φιλίππων και δόθηκε σε Ρωμαίους βετεράνους στρατιώτες. Σημαντικά μνημεία των κατοπινών χρόνων είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική τα θεμέλια της οποίας βρέθηκαν 2χλμ. Νότια της Προσοτσάνης καθώς και ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα από την εποχή των Παλαιολόγων που βρίσκεται 2,5χλμ. Δυτικά της κωμόπολης.

Η Προσοτσάνη και η γύρω περιοχή έγινε γνωστή και αναπτύχθηκε οικονομικά χάρη στην καλλιέργεια του καπνού μετά το 1850. Η ποικιλία “ Προσοτσάνη Μπασή- Μπαγλή” έφερε εκτός από οικονομική και πολιτιστική άνθηση μια και συγκέντρωσε πληθυσμό από τις γύρω περιοχές αλλά και από άλλα σημεία της Ελλάδας. Ο πληθυσμός αυτός οργανώθηκε γύρω από συνεταιρισμούς και ίδρυσε συλλόγους , σχολεία και αδελφότητες για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή. Πήρε ενεργό μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα και υπέστη τις συνέπειες των τριών Βουλγαρικών Κατοχών τα χρόνια 1912 – 1944.

Σήμερα η Προσοτσάνη έχει έντονη αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα με τον Ορειβατικό Σύλλογο, την ποδηλατική ομάδα και τις ομάδες ποδοσφαίρου και χαντμπολ, τις εκδηλώσεις στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και της Ζωοδόχου Πηγής, και το river party στον ποταμό Αγγίτη, καθώς και τις διάφορες εκδηλώσεις των 4 πολιτιστικών της συλλόγων όλο τον χρόνο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του Δήμου Προσοτσάνης.